Karácsonyi fények mindenhol, és sokféleképpen

A karácsonyfa és a gyertyák mellett a különböző ablakkivilágítások is egyre népszerűbbek, már az ünnepi előkészületektől kezdve a karácsony ünnepéig. Ahány ház annyi szokás, – mondhatnánk. 

Karácsonyi lépcsőház dekoráció
Karácsonyi fatörzs kis kerámia faluval

Van, aki a hagyományokat követve a karácsonyfát öltöztetik díszbe, mások már a lakás több helyiségét is feldíszítik, és sokan vannak, akik az ablakokat, erkélyeket dekorálják fényfűzérekkel. A bejárati ajtókon a vendégek fogadására koszorút, vagy karácsonyi díszeket helyezünk el az alkalomra.

Karácsonyi lépcsőház Pécsett
A lépcsőház karácsonykor

Különleges és kedves hagyományt ápolnak Pécsett a Páfrány utcában, egy négyemeletes társasházban, ahol az épület földszintjén két évtizedes hagyomány a karácsonyi farönk állítása és díszbe öltöztetése. Karácsony másnapján kerestük fel a lakóházat, megtudakolva, hogyan alakul a helyi szokás az idén. A lépcsőházban megtudtuk, hogy egy – a házban régóta lakó – család ápolja a hagyományt. Weinreich Lászlót kérdeztük a szokásokról.   A lakóházban egy összetartó, nagyrészt bányász- és más nyugdíjasokból álló lakóközösség élt. Sok évvel ezelőtt gondoltunk egyet, és karácsony előestéjén egy kis fatuskót tettünk ki, rajta egy szál gyertyával, – a tuskót fenyőkoszorú díszítette, a körülötte csöppnyi szalma és néhány szem alma, s dió a szalmában. Így nekünk az ünnepi fatörzs lett a karácsonyfánk. Karácsony első napjára az almák gyűlni kezdtek, és volt, hogy az ünnep délutánjától késő estig gyúltak a kis karácsonyi fények, gyertyák, melyeket a lakók vigyáztak. A közel egy évtizednyi időszakot követően testvérem folytatta a hagyományt és vitte tovább ily módon a karácsonyi üzenetet, és őrizte a gyertyafényt… Az idei évben is ezt a helyi hagyományt követve ismét előkerült a farönk és egy kis karácsonyi falu kelt most életre, mely a sötétedést követően ünnepi fényben világít.

Karácsonyi dekoráció
Karácsonyi hangulat nappal
Karácsonyi fatörzs
Karácsonyi hangulat sötétedés után


Kapcsolódó írás:
A mi kis karácsonyfánk, Blogsuli.hu
Karácsonyi fatörzs a lépcsőházban, Blogsuli.hu
Egy pécsi lépcsőház karácsonyi hagyománya, Pécsinfo.hu
Ünnepi dekoráció a társasház lépcsőházában, Mecsekinfo.hu

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.